Receptář

Osvěžující jahodové smoothie

Ingredience:

  • 1 šálek čerstvých jahod (umytých a oloupaných)
  • 1 banán (oloupaný)
  • 1/2 šálku lesního ovoce (maliny, borůvky, ostružiny)
  • 1/2 šálku jogurtu (přírodního nebo vanilkového)
  • 1/2 šálku studené vody nebo kokosové vody
  • 1 lžička medu nebo podle chuti
  • Několik kostek ledu (volitelné pro chladivější konzistenci)

Postup:

  1. Do mixéru přidejte čerstvé jahody, banán a lesní ovoce.
  2. Přidejte jogurt a vodu (nebo kokosovou vodu) do mixéru.
  3. Přidejte lžičku medu pro slazení podle vaší chuti.
  4. Přidejte led, pokud chcete smoothie chladivější.
  5. Mixujte vše do hladké konzistence.

Po dokončení můžete ochutnat smoothie a případně přidat více medu nebo ovoce podle svých preferencí. Toto smoothie je plné vitamínů, antioxidantů a chutí lahodně osvěžující. Užijte si ho jako rychlou snídani nebo zdravý dezert!

Jahodová marmeláda

Ingredience:

  • 1 kg čerstvých jahod, omytých a oloupaných
  • 800 g krystalového cukru
  • Šťáva z 1-2 citronů
  • 1 vanilkový lusk (volitelně)

Postup:

  1. Jahody omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky podle preference.
  2. Přidejte cukr do hrnce a postupně přimíchejte jahody. Nechte je chvíli odpočívat, aby uvolnily šťávu.
  3. Postavte hrnec na střední oheň a přiveďte obsah k varu. Následně snižte teplotu a vařte na mírném ohni, občas míchajte, aby se cukr rozpustil.
  4. Přidejte šťávu z citronů a vanilkový lusk (můžete jej rozpůlit a vyjmout semena nebo přidat celý do hrnce a poté vyjmout před zavařováním).
  5. Vařte marmeládu asi 30-40 minut, nebo dokud nedosáhne požadované konzistence. Občas míchejte, aby se zabránilo připálení.
  6. Udělejte zkoušku konzistence: Kapka marmelády, kterou nakapete na studený talíř, by měla okamžitě ztuhnout.
  7. Pokud má marmeláda požadovanou konzistenci, vyjměte vanilkový lusk, pokud jste ho přidali.
  8. Horkou marmeládu nalijte do sterilizovaných sklenic a okamžitě je uzavřete. Otočte sklenice dnem vzhůru a nechte je vychladnout. Tímto způsobem vytvoříte vakuum a prodloužíte trvanlivost marmelády.

Tuto jahodovou marmeládu můžete uchovávat v chladničce až několik týdnů nebo ji zavařit pro delší trvanlivost.

Jahodová šťáva

Ingredience:

  • 1 šálek čerstvých jahod, omytých, oloupaných a nasekaných
  • 1 šálek čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1/2 šálku cukru (můžete přidat více nebo méně podle své chuti)
  • 4-5 šálků studené vody
  • Led
  • Čerstvá máta (volitelné pro ozdobu)

Postup:

  1. Příprava jahod:
    • Omyjte jahody a odstraňte stonky. Nasekejte je na menší kousky.
  2. Vytvoření jahodové šťávy:
    • V mixéru smíchejte nasekané jahody s polovinou citronové šťávy. Mixujte, dokud nezískáte hladkou směs.
  3. Příprava sirupu:
    • Ve vroucí vodě rozpusťte cukr a přiveďte k varu, dokud se cukr úplně nerozpustí. Můžete také přidat citronovou kůru pro další aroma. Poté odstraňte sirup z tepla a nechte ho vychladnout.
  4. Smíchání ingrediencí:
    • V velké nádobě nebo džbánu smíchejte jahodovou šťávu, zbývající citronovou šťávu a sirup. Promíchejte dobře.
  5. Přidání vody:
    • Přidejte studenou vodu podle své chuti. Můžete začít s menším množstvím a postupně přidávat vodu podle svých preferencí ohledně sladkosti.
  6. Ochutnávka a doladění:
    • Ochutnejte limonádu a případně přidávejte cukr nebo citronovou šťávu podle své chuti.
  7. Přidání ledu:
    • Přidejte ledové kostky do limonády a dobře promíchejte.
  8. Podávání:
    • Podávejte jahodovou limonádu v sklenicích plných ledu. Můžete ji ozdobit plátky citronu a větvičkami čerstvé máty.

Takto připravená jahodová limonáda je skvělým nápojem pro osvěžení během teplých dnů. Užijte si ji!

Jedna odpověď na “Receptář”

  1. Wow, ten recept na jahodové smoothie vypadá naprosto úžasně! Barvy jsou nádherné a ingredience se zdají být skvěle sladěné. Nemůžu se dočkat, až si ho vyzkouším a osvěžím se touto lahodnou lahůdkou. Díky za inspiraci k zdravému a chutnému stravování!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *