Osvěžující jahodové smoothie
Ingredience:
- 1 šálek čerstvých jahod (umytých a oloupaných)
- 1 banán (oloupaný)
- 1/2 šálku lesního ovoce (maliny, borůvky, ostružiny)
- 1/2 šálku jogurtu (přírodního nebo vanilkového)
- 1/2 šálku studené vody nebo kokosové vody
- 1 lžička medu nebo podle chuti
- Několik kostek ledu (volitelné pro chladivější konzistenci)
Postup:
- Do mixéru přidejte čerstvé jahody, banán a lesní ovoce.
- Přidejte jogurt a vodu (nebo kokosovou vodu) do mixéru.
- Přidejte lžičku medu pro slazení podle vaší chuti.
- Přidejte led, pokud chcete smoothie chladivější.
- Mixujte vše do hladké konzistence.
Po dokončení můžete ochutnat smoothie a případně přidat více medu nebo ovoce podle svých preferencí. Toto smoothie je plné vitamínů, antioxidantů a chutí lahodně osvěžující. Užijte si ho jako rychlou snídani nebo zdravý dezert!
Jahodová marmeláda
Ingredience:
- 1 kg čerstvých jahod, omytých a oloupaných
- 800 g krystalového cukru
- Šťáva z 1-2 citronů
- 1 vanilkový lusk (volitelně)
Postup:
- Jahody omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky podle preference.
- Přidejte cukr do hrnce a postupně přimíchejte jahody. Nechte je chvíli odpočívat, aby uvolnily šťávu.
- Postavte hrnec na střední oheň a přiveďte obsah k varu. Následně snižte teplotu a vařte na mírném ohni, občas míchajte, aby se cukr rozpustil.
- Přidejte šťávu z citronů a vanilkový lusk (můžete jej rozpůlit a vyjmout semena nebo přidat celý do hrnce a poté vyjmout před zavařováním).
- Vařte marmeládu asi 30-40 minut, nebo dokud nedosáhne požadované konzistence. Občas míchejte, aby se zabránilo připálení.
- Udělejte zkoušku konzistence: Kapka marmelády, kterou nakapete na studený talíř, by měla okamžitě ztuhnout.
- Pokud má marmeláda požadovanou konzistenci, vyjměte vanilkový lusk, pokud jste ho přidali.
- Horkou marmeládu nalijte do sterilizovaných sklenic a okamžitě je uzavřete. Otočte sklenice dnem vzhůru a nechte je vychladnout. Tímto způsobem vytvoříte vakuum a prodloužíte trvanlivost marmelády.
Tuto jahodovou marmeládu můžete uchovávat v chladničce až několik týdnů nebo ji zavařit pro delší trvanlivost.
Jahodová šťáva
Ingredience:
- 1 šálek čerstvých jahod, omytých, oloupaných a nasekaných
- 1 šálek čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1/2 šálku cukru (můžete přidat více nebo méně podle své chuti)
- 4-5 šálků studené vody
- Led
- Čerstvá máta (volitelné pro ozdobu)
Postup:
- Příprava jahod:
- Omyjte jahody a odstraňte stonky. Nasekejte je na menší kousky.
- Vytvoření jahodové šťávy:
- V mixéru smíchejte nasekané jahody s polovinou citronové šťávy. Mixujte, dokud nezískáte hladkou směs.
- Příprava sirupu:
- Ve vroucí vodě rozpusťte cukr a přiveďte k varu, dokud se cukr úplně nerozpustí. Můžete také přidat citronovou kůru pro další aroma. Poté odstraňte sirup z tepla a nechte ho vychladnout.
- Smíchání ingrediencí:
- V velké nádobě nebo džbánu smíchejte jahodovou šťávu, zbývající citronovou šťávu a sirup. Promíchejte dobře.
- Přidání vody:
- Přidejte studenou vodu podle své chuti. Můžete začít s menším množstvím a postupně přidávat vodu podle svých preferencí ohledně sladkosti.
- Ochutnávka a doladění:
- Ochutnejte limonádu a případně přidávejte cukr nebo citronovou šťávu podle své chuti.
- Přidání ledu:
- Přidejte ledové kostky do limonády a dobře promíchejte.
- Podávání:
- Podávejte jahodovou limonádu v sklenicích plných ledu. Můžete ji ozdobit plátky citronu a větvičkami čerstvé máty.
Takto připravená jahodová limonáda je skvělým nápojem pro osvěžení během teplých dnů. Užijte si ji!
Wow, ten recept na jahodové smoothie vypadá naprosto úžasně! Barvy jsou nádherné a ingredience se zdají být skvěle sladěné. Nemůžu se dočkat, až si ho vyzkouším a osvěžím se touto lahodnou lahůdkou. Díky za inspiraci k zdravému a chutnému stravování!